2004/05/24

Török fakanál

Receptek azoknak, akik ennének valami jót. Amit inni lehet hozzá: A török ételekhez legjobban illő magyar borok

Simit

Az alábbi linkeken pedig török konyhával kapcsolatos blogokat és web-oldalakat találsz:

Soframiz (németül)

5 Comments:

Blogger Efendi said...

Imam bayildi (az imám elájult)

Hozzávalók:
1 kg hagyma
6 db kisméretű padlizsán
2 db tölteni való paprika
0,5 kg paradicsom
2 fej fokhagyma
petrezselyem
1 mokkáskanálnyi só
1 mokkáskanálnyi kristálycukor
fél pohár olívaolaj
étolaj (a sütéshez)

Elkészítési módja:
Megtisztítjuk a hagymákat és karikára vágjuk. Az egyik paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk. A hagymát megpirítjuk az olívaolajban és hozzáadjuk a paprikát és az elaprított fokhagymát. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd ismét 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megcukrozzuk, felöntjük kb. egy pohár vízzel, felforraljuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és a levét félre tesszük. A padlizsánt - két végét kihagyva - meghámozzuk. A két végét azért nem hámozzuk meg, hogy ne essen szét. A padlizsánt egyik oldalán felhasítjuk, és sós vízben egy óráig állni hagyjuk. Miután kivettük, kinyomjuk belőle a vizet. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetjük róla az olajat és vágott részével felfelé tepsibe helyezzük. Kanál végével kinyitjuk a hasítékot és beletöltjük a tölteléket. Hosszában vágott paprikával és paradicsom-szeletekkel lefedjük a padlizsánt. A félretett lével meglocsoljuk és 2-3 percig forró sütőben átsütjük. Megszórjuk petrezselyemmel és hidegen kínáljuk.

Talas kebap

Hozzávalók:
1,25 kg hosszúkásra szeletelt báránycomb
1 kg hagyma
fél pohár étolaj
fél pohár paradicsomlé
1 pohár víz
só, bors, oregánó
mexikói kevert zöldség (sárgarépa, kukorica, zöldborsó)
2 csomag leveles tészta
2 db tojás
2-3 kanálnyi étolaj (a tészta nyújtásához)

Elkészítési módja:

Töltelék: A hagymát karikára vágjuk és a felét az olajban 5 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a paradicsomlét, megfűszerezzük és 10 percig összefőzzük. Ezután vizet öntünk hozzá. Először nagy lángon forraljuk, majd - a lángot közepesre véve - főzzük. Ha lefővi a vizét, pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a maradék hagymát is hozzáadjuk. Forró sütőbe téve még 10 percig sütjük. A sütőből kivéve, leszűrjük és a levét félretesszük. A mexikói zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összekeverjük a hússal.

Tészta: A tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és megsózzuk, majd összehajtogatjuk és ismét kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, végül 10-12 centi széles négyzetekre vágjuk. Ezeket egyenként újra hajtogatjuk és kis cipókat csinálunk belőle. 10-15 percig pihentetjük, majd étolajjal megkenve egyenként 20 cm-es átmérőjű és 0,5 cm vastagságú darabokra kinyújtjuk. Minden tésztácskát megtöltünk a töltelékkel és négyszögbe összehajtjuk. Kevés olajjal kikenjük a tepsit és a hajtogatott tésztát lefelé fordítva belehelyezzük. A tojásokat felverjük és rákenjük a tésztára. Forró sütőben először 10 percig sütjük, majd közepes lángálláson még 15 percig sütjük. A világos barnára sült tésztákat a hússzósszal leöntve melegen tálaljuk.

Zeytinyagli kereviz (olívaolajos zeller)

Hozzávalók (6 személyre):
2 db nagy zeller
6 db kis hagyma
2 db sárgarépa
10 dkg zöldborsó
2 db nagy burgonya
fél pohár olívaolaj
1 mokkáskanálnyi kristálycukor
kevés víz
petrezselyem (a díszítéshez)


Elkészítési módja:
Meghámozzuk a zellereket és 2-3 cm vastag karikákra vágjuk. A szeletek közepét kicsit kimélyítjük, mert ide fogjuk helyezni a zöldségeket. A sárgarépát és a burgonyát apró kockára vágjuk. A hagymát meghámozzuk és egyben hagyjuk. Egy mély serpenyőbe öntjük az olívaolajat és hozzáadunk egy-két pohár vizet. Belehelyezzük a sárgarépát és 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zellert és 10 percig összefőzzük. Hozzáadjuk a hagymát és még 15 percig főzzük. Legvégén a felkockázott burgonyát, zöldborsót, cukrot és a sót is belekeverjük. Addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Ha lefőtte a vizét, kevéssel pótoljuk, de sokat ne öntsünk hozzá. Végső állapotában szósz-sűrűségű legyen. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, a zellereket szerviztányérra fektetjük és a mélyedésbe halmozzuk a zöldséget. Tetejére aprított hagymát tehetünk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük és szobahőmérsékleten tálaljuk.

Hünkar begendi (szultán kedvence)

Hozzávalók:
1,25 kg pörkölt nagyságúra vágott bárányhús
2 nagy hagyma
fél pohár étolaj
fél pohár paradicsomlé vagy egy evőkanálnyi sűrített paradicsom
3 db nagy padlizsán
2 evőkanálnyi liszt
3 evőkanálnyi étolaj
fél liter tej
5 dkg Trappista sajt
petrezselyem (a díszítéshez)


Elkészítési módja:
A két hagymát apróra vágjuk. Egy fazékba öntjük az olajat és azon 3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt bárányhúst, megsózzuk és 10 percig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, jól összekeverjük és még 10 percig főzzük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy az elfedje. Addig főzzük, míg meg nem puhul a hús. Ha elfövi a vizét, pótoljuk. A padlizsánt forró sütőbe helyezzük, ahol megpuhítjuk, majd meghámozzuk. Egészen apróra feldaraboljuk. Egy fazékban 3 evőkanálnyi étolajon 2 evőkanálnyi lisztet megpirítunk. Hozzáadjuk a padlizsánt és nagyon lassan - keverés mellett - a tejet is. Majd belekeverjük a reszelt sajtot is. Megsózzuk, megborsozzuk és közepes lángon 5 percig kevergetve főzzük. A húst és a begendit (pürét) mély tálban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hanim göbegi (asszony köldöke)

Hozzávalók:
Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg margarin
3 tojás
25 dkg víz
Sziruphoz:
1 kg kristálycukor
fél citrom leve
annyi víz, hogy a cukrot elfedje
étolaj
darált dió vagy mandula
tejszínhab

Elkészítési módja:
Először a szirupot készítjük el. A cukrot mély fazékba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje. Felforraljuk és 5 perc állás után hozzáadjuk a citrom levét. Még 1 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A margarint mély fazékban megolvasztjuk, kevés vízzel felforraljuk. Beleöntjük az összes lisztet és takarékra vesszük a lángot. Csomómentesre keverjük és 5 percig főzzük. A tésztának addig kell főnije, amíg le nem tapad a fazék aljára. Ügyeljünk arra is, hogy ne maradjon nyers, liszt szagú. A tésztát tegyük egy tálba és hagyjuk egy kicsit hűlni. Majd ismét visszatesszük a fazékba és ráütjük a tojásokat. A tojást beledolgozzuk a tésztába. (Legjobb, ha kézzel gyúrjuk.) Egy széles serpenyőbe sok olajat öntünk .A tésztából dió nagyságú darabokat tépünk, azokat repedésmentesen összenyomjuk, s 1,5-2 cm vastag kerek pogácsákat formázzunk belőlük. Olajos ujjal kilyukasztjuk a tésztakorongok közepét, majd bő olajban - közepes lángon - mindkét oldalukat megsütjük. A kisült asszonyköldököket beledobjuk a kihűlt szirupba, hogy abban jól megszívhassa magát. A karikákat végül szerviztálra helyezzük, a közepükre tejszínhabot nyomunk, s megszórjuk darált dióval vagy mandulával.

Irmik helvasi (Gríz helva)

Hozzávalók:
25 dkg gríz
10 dkg margarin
2 evőkanálnyi étolaj
fél pohár tej
fél pohár víz
25 dkg kristálycukor
5 dkg fenyőmag

Elkészítési módja:
A margarint egy fazékban felolvasztjuk, beleöntjük az olajat és hozzáadjuk a grízt és a fenyőmagot. Kis lángon kevergetve 20 percig pirítjuk, addig amíg a magvak megbarnulnak. A vízzel elegyített tejet felforraljuk, s a megpirult magokhoz hozzáadjuk.

Köszönet a http://www.konyhamester.hu/vilagkonyha/torokorszag.htm
szerkesztőjének a honlapjáról kölcsönvett receptekért!

2004. május 24. 13:24:00 CEST  
Blogger Efendi said...

A török konyhának egyik fő sajátossága, hogy zsír helyett főzővajat vagy növényi olajakat használ, főképp olívát. Az egyik legnépszerűbb étel a roston sült hús. Sokféle zöldségből és gyümölcsből készítenek salátákat, igen kedvelik a joghurtot, alapanyagként is felhasználják a legkülönbözőbb ételekhez (a legfinomabb joghurt bivalytejből készül).

Most pedig nézzünk meg egy török terített asztalt. Először is bor-, azazhogy sörkorcsolya gyanánt vajat, sajtokat, préselt ikrát, olajbogyót, kemény tojást, paradicsomot, paprikát, uborkát, salátákat stb. szolgálnak fel. A főétkezés levessel kezdődik, akárcsak nálunk (a szegényebbek lisztlevest, a gazdagabbak úgynevezett lakodalmi leveseket esznek). Ezt követik a húsételek; ezekhez gazdag zöldségválaszték kerül az asztalra. Az ebédet édességgel fejezik be. A törökök nagyon édesszájúak!

Receptjeinket igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy azokat Magyarországon megtalálható nyersanyagokból is elkészíthessük, de azért jellegzetesen török ízeket kapjunk.

Jó étvágyat! Afiyet olsun!

RECEPTEK

TARHANA LEVES (Tarhana Çorbasi)

Hozzávalók:

25 dkg liszt
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál só
2 dl joghurt
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 tojás
1 apróra vágott vörös
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg búzadara

A hozzávalók keverékéből kenyértésztát gyúrunk. Ezt néhány napig érleljük, s ezalatt savanyú ízt kap. Utána darabokra szaggatva kiszárítjuk, s porrá daráljuk. Egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, hiszen hosszabb ideig eláll. Ebből a porból készül - úgy, mint a hazai rántott leves - a finom, tápláló tarhana leves. Vajban pirított pirospaprikával színesítjük. Pirított kenyérkockával, reszelt fehér sajttal vagy pirított darált hússal gazdagítjuk.


TÖRÖK ZÖLDSÉGLEVES (Sebze Çorbasi)

Hozzávalók:

2 sárgarépa
4 burgonya
5 nyers káposztalevél
1 zellergumó
2 póréhagyma
1 hagyma
1 csokor petrezselyemzöldje
5 dkg rizs
2 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
2 l húslé
1 jókora csokor friss kapor
1 kávéskanál só

Az apróra vágott zöldségeket a petrezselyemzölddel kb. 5 percig vajon pároljuk. Felöntjük a húslével, megsózzuk, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, felszeletelt káposztát, póréhagymát, rizst. Közepes lángon lassú tűzön főzzük készre, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.

FENNSÍK LEVES (Yayla Çorbasi)

Hozzávalók:

1 l húslé
5 dkg rizs
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj
1 tojás
2 dl joghurt
1 kávéskanál só
1 csokor friss menta (ha nincs, megteszi szárított is)

Feltesszük főni a húslébe a rizst, közben egy másik edényben kevéske vízzel elkeverjük a joghurtot, a lisztet és a tojást, majd ráöntjük a levest. Vajban megpároljuk a mentát, és a joghurtos levest erre öntjük. Melegen tálaljuk.

KERTÉSZHÚS (Bahçivan Kebabi)

Hozzávalók:

90 dkg bárány- vagy birkahús
10 dkg margarin
25 dkg tisztított gyöngyhagyma
3 paradicsom
15 dkg zöldbab
2 zöldpaprika
3 dl víz
20 dkg csíkokra vágott tök
5 dkg zöldborsó
1 csokor friss kapor
1 kávéskanál só
esetleg 1-2 burgonya
1-2 sárgarépa

A kockára vágott bárány- vagy birkahúst margarinban fehérre pároljuk, és beletesszük a tisztított gyöngyhagymát. Lefedjük, s a hagyma üvegesedéséig pároljuk. Ezután rászeljük a paradicsomot, a zöldbabot, a zöldpaprikát, majd vízzel felöntve, megsózva takarék lángon főzzük. Amikor a hús már félig puha, hozzátesszük a tököt és a zöldborsót. Gazdagíthatjuk burgonyával és karikára vágott sárgarépával is. A teljesen puha húsra rászórjuk a finomra vágott friss kaprot.

ASSZONYCOMB (Kadin Budu)

Hozzávalók:

2 hagyma
75 dkg darált marha- vagy birkahús
15 dkg rizs
3 tojás
2 evőkanál margarin
2 dl víz
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál őrölt bors

Az apróra vágott hagymát margarinban megpároljuk. Amikor rózsaszín, felöntjük vízzel, és megfőzzük benne a rizst. A darált hús felét saját levében pároljuk, majd hozzáadjuk a maradék részt. Két tojással, borssal, sóval és a kihűlt hagymás rizzsel elkeverjük. Pogácsaformákat készítünk, s azokat egy fölvert tojásban megforgatjuk, majd ropogósra sütjük.

JOGHURTOS BÁRÁNY (Yugurtlu Kuzu)

Hozzávalók:
4 hagyma
10 dkg margarin
1 kg bárányhús
2,5 dl joghurt
1/2 csokor friss kapor
1 kávéskanál só

A margarinban megpároljuk a negyedekre vágott hagymát, hozzáadjuk a kis darabokra aprított bárányhúst, s megsózva takarék lángon pároljuk. Szükség szerint vizet öntünk alá. A megpuhult húsra ráöntjük a friss kaporral kevert joghurtot.

TÖLTÖTT FEJES KÁPOSZTA
(Bütün Delma Lahana)

Hozzávalók:

1 kg fejes káposzta
1 kg sovány birkahús
1 vöröshagyma
4 dkg paradicsompüré
5 dkg vaj
1 kávéskanál só
őrölt bors
5 dkg liszt

A reszelt hagymát vajban megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott húst, kevés sót, borsot, a felhígított paradicsompürét, és pároljuk. A káposztát a torzsájánál kifúrjuk, és kivágjuk a belsejét, finoman, hogy a káposzta egészben maradjon. Ezután beletöltjük a majdnem puha húst. A megtöltött káposztát egy fazékba helyezzük, ráöntjük a maradék húsos paradicsomot, alá töltünk 2-3 dl vizet. Rátesszünk egy fedőt, és azt nyers tésztával beborítjuk. 3 órán át, lassú tűzön pároljuk. Mire "megsül" a tészta, puha lesz a káposzta is. Óvatosan emeljük tálra, forrón tálaljuk.

SAVANYKÁS KÖFTE (Eksili Köfte)

Hozzávalók:

1 kg darált hús (lehet birka, bárány, borjú stb.)
2-3 hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
15 dkg rizs
1 citrom
2 paradicsom
1 l húslé
2 evőkanál olvasztott vaj

Az apróra vágott hagymát a petrezselyemzölddel, a rizzsel és a hússal összegyúrjuk, és apró gombócokat formázunk. Sorba lerakjuk egy fazékba. Rádaraboljuk a paradicsomot, és megszórjuk még petrezselyemzölddel. Ráöntjük a meleg húslevet és az olvasztott vajat. Közepes lángon főzzük: mire megduzzadnak a rizsszemek, készen is van. Ráfacsarjuk a citrom levét, és máris tálaljuk.

TÉLI VEGYES RAGU (Kis Törlöşü)

Hozzávalók:

50 dkg marha- vagy birkahús
1 póréhagyma
2 sárgarépa
1 levél friss káposzta
2 zeller
1/2 karfiol
1 nagy (vagy 2 kisebb) hagyma
kevéske cukor

3 dl húsleves

A felaprózott sovány húst a finomra vágott hagymával megpirítjuk, majd a különböző zöldségeket rádarabolva pároljuk, húslével öntözzük. Egy kevéske cukorral pikánssá tehetjük.

ISZTAMBULI PILÁF (Istanbul Pilavi)

Hozzávalók:

2 pohár rizs
15 dkg vaj
30-40 dkg főtt tyúkmell
2,5 dl húslé
2 evőkanál fehérre hámozott mandula
5 dkg zöldborsó
1 apróra vágott tyúkmáj és zúza
1 kanál pisztácia
(ha nincs, durvára darált mogyoró)
csipet sáfrány
3 pohár víz
1 kávéskanál só

A tepsibe helyezett rizst felöntjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, sütőben puhára sütjük. Amikor kihűlt, hideg vízzel leöblítjük. A rizst vajjal tíz percig kevergetve pirítjuk. Összekeverjük a húslével, sáfránnyal, a fehérre hámozott mandulával, zöldborsóval, sóval, a szálkásra csipkedett főtt tyúkmellel, valamint a vágott májjal, zúzával. Addig pároljuk, amíg a rizs be nem szívja a levest. Takarék lángon tartjuk még egy ideig, s hozzáadjuk a pisztáciát vagy a durvára darált mogyorót.

MÁJAS PILÁF (Cigerli Pilar)

Hozzávalók:

20 dkg rizs
1 l húslé
30 dkg marhamáj
10 dkg vaj
2 hagyma
1 evőkanál paradicsompüré
3 dkg mandula
1 púpos evőkanál mazsola
1 kávéskanál só
őrölt bors
1/2 csokor friss kapor

A hagymát és az apróra vágott májat fakanálnyi vajon megpirítjuk. A felhígított paradicsompürét ráöntjük, s beleszórjuk a rizst. Amikor a rizs már majdnem puha, hozzáadjuk a durvára tört mandulát, kevés sót, borsot és a többi vajat. Fél órán át lassú tűzön, lefedve úgy pároljuk, hogy a fedő alá egy textildarabot terítünk (dunsztoljuk). Amikor tálaljuk, megszórjuk a tetejét friss, apróra vágott kaporral.

PÁSZTORSALÁTA (Çoban Salatasi)

Hozzávalók:

15 dkg lila hagyma
50 dkg kemény paradicsom
1 közepes, nyers uborka
4-5 (nem erős!) zöldpaprika
5-6 felkarikázott retek
1 csokor petrezselyemzöldje

őrölt bors ízlés szerint
1 dl olívaolaj
1-2 citrom kifacsart leve

Az apróra vágott lila hagymát, a kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt uborkát, zöldpaprikát, retket, az apróra vágott petrezselyemzöldet megfűszerezzük, egy nagyobb tálban jól megkeverjük, rácsepegtetjük az olajat, és ráfacsarjuk a citromlevet. Fogyasztás előtt 1 órára berakjuk a hűtőbe.

JOGHURTOS UBORKA (Cacik)

Hozzávalók:

3 közepes uborka
3 gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
1 evőkanál (olíva)olaj
1 mokkáskanál ecet
1 púpos evőkanál menta
1 mokkáskanál kakukkfű
csipet őrölt bors

A sózott fokhagymát péppé zúzzuk, leöntjük joghurttal, az olajjal és az ecettel, megszórjuk mentával, kakukkfűvel, borssal és simára keverjük. Ráöntjük a hámozott, apróra vágott uborkára, és jól behűtjük. (Előételként is tálalható.)

PADLIZSÁNSALÁTA (Padlican Salatasi)

Hozzávalók:

1 kg padlizsán (török paradicsom)
2 dl joghurt
1/2 dl (olíva)olaj
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál só

Másik változatához - a padlizsán mellett - 15 dkg puha fehér sajt vagy gomolya szükséges.

A közepes nagyságú padlizsánokat nyílt lángon (jobb híján sütőben) addig sütjük, amíg a héjuk szenes nem lesz. Folyóvíz alatt lehúzzuk a bőrét, és a megtisztított padlizsánokat cserép- vagy porcelántálban fakanállal összenyomjuk. Ez az alapanyag. Gazdagíthatjuk joghurttal, olajjal, tört fokhagymával, sóval.

Másik változatában villával szétnyomkodjuk a puha fehér sajtot vagy gomolyát, s a padlizsán közé keverjük. Az összenyomott sült padlizsán természetes állapotában is fogyasztható, de akkor egy parányi sóval, olajjal és egy kevés fokhagymás ecettel, esetleg olajbogyóval szokás gazdagítani.

HAGYMÁS BABSALÁTA (Piyaz)

Hozzávalók:

15 dkg szárazbab
1 dl sós ecet
1 nagy lila (vagy vörös) hagyma
1 csokor petrezselyemzöldje
1 dl sós, olajos, ecetes
1 kávéskanál só
Díszítéshez:
paradicsom
olajbogyó
1 kemény tojás

A puhára főtt szárazbabot leöntjük a sós ecettel, majd egy-két órán át pihentetjük. A hagymát fölszeljük, sóval összenyomkodjuk, belekeverjük a petrezselyemzöldjét, s rátesszük a leszűrt babra. Paradicsom- és keménytojás-karikákkal, olajbogyóval díszítjük, majd leöntjük az egészet 1 dl sós, olajos, ecetes lével.

JOGHURTOS KARFIOL

Hozzávalók:

1 közepes karfiol
3 gerezd fokhagyma
3 dl joghurt
6-8 dkg dió
2 evőkanál olaj

A karfiolt sós vízben puhára főzzük. A joghurtot, a tört fokhagymát és a durvára őrölt diót simára keverjük, s ráöntjük a lehűtött, lecsepegtetett karfiolra, s tetejét leöntjük egy kevéske olajjal, majd alaposan lehűtjük.

SZERÁJ SALÁTA (Saray Salatasi)

Hozzávalók:

6 kemény paradicsom
2 hagyma
1/2 dl (lehetőleg olíva)olaj
4 hegyes paprika
1-2 citrom leve
só ízlés szerint

A lehámozott, kockára vágott paradicsomot elkeverjük a karikára vágott, sóban áztatott, kinyomkodott hagymával, közé keverjük a karikára vágott hegyes paprikát. Az egészet megöntözzük citromlével, olajjal, csipet sót is teszünk rá, és alaposan behűtjük.

SÁRGADINNYÉS CSEMEGE (Kavun Tatlisi)

Hozzávalók:

1 kész réteslap
1 édes sárgadinnye
3 dkg vaj
csipet só
1/2 csomag vaníliás cukor

A réteslapot kiteregetjük a tepsiben, beleszeleteljük vékonyan az édes sárgadinnyét, majd lefedjük a maradék réteslappal. Alaposan megvajazzuk, majd 10-15 percre forró sütőbe dugjuk. Még azon forrón bőségesen megszórjuk vaníliás porcukorral.

KESKÜL (Keskül)

Hozzávalók:

5 dkg mandula
bő 5 dl tej
5 dkg rizsliszt
5 dkg kristálycukor
csipet só
Díszítéshez:
kb. 5 dkg finomra darált mandulát és mogyorót használjunk

Az őrölt mandulára tejet öntünk és főzzük. Majd gézen keresztül leszűrjük. A tejet felforraljuk, és a vízzel simára kevert rizsliszttel lassan elkeverjük. Majd a mandulát és a kristálycukrot is hozzákeverjük, óvatosan, hogy sima maradjon. Pici tálkákba tesszük, és finoman darált mandulával és mogyoróval szórjuk meg a tetejét. Alaposan behűtjük, hidegen tálaljuk.

SZÉPAJKÚ

Hozzávalók:

10-15 dkg cukor
1 kávéskanál citromlé
5 dkg vaj
15 dkg liszt
3 egész tojás
1 tojássárgája
csipet só
3 dl víz
a sütéshez olaj

A cukorból és a citromléből 2 dl vízzel 15 percig forralva szirupot készítünk. Félretesszük. A vajat 1 dl vízben sóval felforraljuk, a liszttel besűrítjük, s addig keverjük, amíg tészta nem lesz belőle. Amikor már langyos, belekeverjük a tojásokat. Összegyúrjuk, nudlikat sodrunk, s ezeket kettesével ajak formájúvá nyomkodjuk, és forró olajban kisütjük. A citromos szirupban tálaljuk.

JOGHURTOS CSEMEGE (Yogurt Tatlisi)

Hozzávalók:

3 pohár joghurt
4 púpos evőkanál porcukor
3 tojás
evőkanál folyékony teavaj
6 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
A sziruphoz:
3 evőkanál cukor
1 citrom leve
4 dl víz

A joghurtot a porcukorral, a tojással, a vajjal, a liszttel, továbbá a szódabikarbónával simára keverjük. Elterítjük egy tepsiben, és kb. 45 percig lassú tűzön sütjük. A szirup hozzávalóit a vízzel felforraljuk, és a kész tésztát megöntözzük.

DAMASZKUSZI TATLI (Şam Tatlisi)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 tojássárgája
1 dl olaj
csipet só
30 dkg margarin
15 dkg pisztácia vagy dió
A sziruphoz:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
1/2 dl citromlé

A jól meggyúrt vajas tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, közé szórjuk az őrölt pisztáciát (diót), ráfordítjuk a tetejét, megkenjük tojássárgájával. Apró kockákra vagy karikákra szaggatjuk és forró sütőben kisütjük. Amikor kihűlt, leöntjük a citromos sziruppal, és meghintjük a tetejét őrölt pisztáciával, mogyoróval vagy dióval.

Köszönet a Terebess Kiadónak a receptekért, amelyek Necil Togay A TÖRÖK KONYHA Aladdin konyhája (Minerva, 1986, 57-76. oldal, Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár http://www.terebess.hu/keletkultinfo/torokonyha.html) c. könyvéből származnak!

2004. május 24. 13:46:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

Még pár recept a haspókoknak, és köszönet a Terebess Kiadónak. Efendi

(Dr. Szakács Imre TÖRÖK RECEPTEK - Mediterrán ízek, Esély Kiadó, 1993, 169-198. oldal Elektronikus kiadás: Terebess Ázsia E-Tár, http://www.terebess.hu/keletkultinfo/szakacs1.html)

BUGGYANTOTT TOJÁS
(Cilbir)
Könnyű esti vacsora. A buggyantott tojást kis ideig ecetes vízben kell főzni, hogy a fehérje ne váljon el a sárgájából.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
1/2 liter joghurt
4 gerezd fokhagyma
4 tojás
1 evőkanál ecet

A fokhagymát összetörjük és kinyomjuk a levét, amit elkeverünk a joghurttal és négy részre osztjuk.
Két ujjnyi lobogó sós vízbe beletesszük az ecetet és egyenként óvatosan beleütjük a tojásokat.
Amikor a fehérje elkezd kocsonyásodni, lecsurgatjuk a tojást és a joghurthoz tesszük, meghintjük paprikával és azonnal tálaljuk.

PACALLEVES
(Iskembe corbasi)
A pacalleves elég munkaigényes étel, de első fogásként kiváló. A henteseknél a pacal általában tisztítva, konyhakész állapotban kapható. A törökök a pacallevest másnaposság ellen is fogyasztják.
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
Hozzávalók:
30 dkg pacal
1 és fél liter húsleves
1 citrom leve és héja
1 majoranna ágacska (vagy mokkáskanálnyi szárított majoranna)
1 kakukkfű ágacska (vagy szárított kakukkfű)
5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 tojás
1 csipetnyi őrölt paprika
1 csokor petrezselyemzöld
só és bors
A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk és a húslevessel együtt odatesszük főni. Beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat és a majorannát is. 2 óra hosszáig főzzük.
Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk és lassú tűzön - forralás nélkül - rövid ideig főzzük, beleszórjuk a paprikát és a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.

RIZSPILÁF
(Ic pilav)
Jellegzetesen török rizs készítési mód. Elkészítési ideje elég hosszú és már a főzés elején sok vizet igényel.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Hozzávalók:
40 dkg rizs
8 dl tyúkhúsleves
1/2 csirke
2 érett paradicsom
1 zöldpaprika
1 marék tisztított és ledarált mandula
1 marék mazsola
1 kis fej vöröshagyma
1 marék darált pisztácia
1 evőkanál koriandermag
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A mazsolát kb. 1 óráig langyos vízben áztatjuk.
A rizst jól megmossuk. A paradicsomot meghámozzuk és apróra vágjuk, a paprikát kimagvazzuk és felszeleteljük.
A húslevest felforraljuk.
A csirkét megtisztítjuk és lehetőleg minél kisebb részekre daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk és hirtelen megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a rizst és néhány percig együtt pároljuk. Ezután beletesszük a megmaradt hozzávalókat, ráöntjük a tyúkhúslevest és 20-30 percig főzzük, amíg a rizs meg nem duzzad.
A főzőedényből egy villa segítségével kiszedjük a csirkehúst és külön tálaljuk a rizst és külön a húst.

RIZZSEL TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL
(Yalanci dolma)
A mohamedán országokban általában birkahússal készítik. A töltelékbe azonban nemcsak húst, hanem halat vagy gombát is tehetünk. A szőlőlevelek felhasználásánál legyünk óvatosak: tudakoljuk meg, volt-e permetezve, s ha igen, mikor?
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Hozzávalók:
24 szőlőlevél
10 dkg darált hús
20 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 marék mazsola
1 marék pisztácia
1 csipetnyi őrölt fahéj
3 evőkanál olívaolaj
fél citrom leve
só és bors
A mazsolát langyos vízben áztatjuk.
A szőlőleveleket sós vízben megforrázzuk, szalvétán lecsurgatjuk és megszárítjuk. A leveleket a száruknál megfogva emelgetjük.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst és a rizst, rövid ideig együtt pároljuk, majd 5 dl vízzel és a fél citrom levével felöntjük. 10 percig főzzük, majd a beáztatott és lecsurgatott mazsolát, az őrölt fahéjat beletesszük, megsózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a pisztáciát és addig főzzük, míg a levét el nem fővi.
Ezt a tölteléket azután a szőlőlevelekbe csavarjuk, majd a leveleket fogpiszkálóval fűzzük össze.
Kevés olajon fedő alatt 20 percig sütjük, időnként kevés vizet öntve alá. Majd tálaló tálra tesszük és felszolgáljuk.

SAJTOS TÖLTÖTT TÉSZTA
(Börek)
Ezt a fajta töltött tésztát előételként, koktélhoz, melegen és ropogósan tálalják.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg sajt
4 evőkanál joghurt
1 dkg élesztő
1 tojás
2 evőkanál olívaolaj
petrezselyemzöld,
1 kis fej vöröshagyma
só és bors
A lisztet az élesztővel, a tojással, az olajjal és egy csipetnyi sóval, sima, lágy tésztává gyúrjuk.
A reszelt sajtot (vagy lehet krémsajt is) elkeverjük a petrezselyemzölddel és az apróra vágott vöröshagymával és megborsozzuk.
A tésztából diónyi labdacsokat készítünk, amelyeknek a közepébe kevés sajtmasszát nyomkodunk. Ezután könnyedén összenyomjuk őket. Majd olajjal kikent tepsiben a sütőbe tesszük és közepes lángon, kb. 20 percig aranyszínűre sütjük.
Megjegyzés: A töltelékbe fokhagymán pirított, sózott, borsozott darált húst is keverhetünk. Édes töltelékkel desszertként is felszolgálható.

BURGONYAKROKETT
(Patates köftesi)
A krokettet önmagában előételként, hús vagy hal köreteként, paradicsommártással pedig első fogásként fogyaszthatjuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Hozzávalók:
4 nagyobb burgonya
20 dkg darált hús
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 egész tojás 2 tojássárgája
1 mokkáskanál koriandermag
2 dl fehér bor
10 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál koriandermag
1 serpenyő olaj a sütéshez
petrezselyemzöld,
só és bors
A burgonyát héjában megfőzzük, áttörjük és belekeverjük a tojássárgáját, megsózzuk, borsozzuk.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a hússal együtt olajon megpirítjuk, beletesszük a mokkáskanál koriandert és egy pohárnyi fehér bor hozzáadásával megfőzzük. a puhára főtt húst megsózzuk és borsozzuk.
A burgonyából tojás nagyságú kroketteket formálunk, a közepébe egy kevés húst teszünk, összenyomjuk, majd óvatosan megforgatjuk a lisztben és a felvert tojásban, valamint a zsemlemorzsában.
Bő, forró olajban aranyszínűre és ropogósra sütjük. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

KAPROS VÖRÖS MÁRNA
(Barbunya)
Mind Törökországban, mind Franciaországban jellemző a sütésnek az a módja, hogy a készítményt fűszernövényágyra helyezik, ami sajátos ízt ad a fogásnak.
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók:
4 vörös márna 3 csokor kapor
1 citrom leve
6 evőkanál olívaolaj
só és bors
A márnákat megtisztítjuk és megmossuk, majd az apróra vágott "kaporágyat" olajjal kikent edény aljára helyezzük. Erre a megsózott és borsozott halat tesszük, egy fél pohár vizet aláöntünk, lefedjük és 15 percig sütjük.
Ezután hagyjuk kihűlni, tálaló tálra tesszük, ráöntjük a maradék olajat, melyet jól elkeverünk a citromlével és tálaljuk.

PACALBECSINÁLT CSICSERIBORSÓVAL
(Iskembe)
Ez a fogás sokféleképp variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst.
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje.
Hozzávalók:
1/2 kg pacal
20 dkg csicseriborsó
10-15 db szemesbors
1 babérlevél
1 citrom leve és héja
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta),

A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk.
A megtisztított pacalt egy fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy elfedje. Ezután felforraljuk és 1/4 óráig főzzük, majd lecsurgatjuk és csíkokra vágjuk. Ezt követően 2 óráig főzzük úgy, hogy a víz ellepje, hozzáadva a citromhéjat, a babért, a szemes borsot és a sót.
Ezzel egyidőben a csicseriborsót 2 gerezd fokhagymával enyhén sós vízben, másfél óráig főzzük.
Amikor a pacal puha, lecsurgatjuk és az ugyancsak lecsurgatott csicseriborsóval együtt 2 csésze pacallé hozzáadásával még negyed óráig együtt főzzük. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, majd beletesszük a pacalba a citromlével együtt. Végül mentalevéllel meghintjük és felszolgáljuk.

SZÁRAZBORSÓ-KRÉM
(Bezelye corbasi)
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc, valamint a borsó áztatási ideje.
Hozzávalók:
20 dkg száraz borsó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 szál sárgarépa
1 1/2 liter tyúkhúsleves
30 dkg spenót
2 evőkanál olívaolaj
2 dl joghurt
friss vagy szárított borsmentalevél
só és bors
A borsót egy napig hideg vízben áztatjuk, majd lecsurgatjuk, a húslevessel együtt lassú tűzön másfél óráig főzzük. 2-3 dl húslevest félreteszünk.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a lereszelt sárgarépával és a babérlevéllel együtt olajon addig pirítjuk, amíg a hagyma üvegessé nem válik. Ezután beletesszük a félretett húslevest és a megfőtt borsót a levével együtt.
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk és a készítménybe tesszük.
A babérlevelet eltávolítjuk, az egész főzetet áttörjük, vagy megturmixoljuk, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk és mély tányérokba öntjük.
Minden tányérba teszünk rá egy kevés joghurtot, borsmentalevéllel díszítjük és felszolgáljuk.

JOGHURTOS SÁRGARÉPA
(Havuc kizartmasi)
A török konyha jellegzetessége, hogy a zöldségeket és a húsokat joghurttal ízesítik.
A joghurtot általában otthon készítik természetes erjesztéssel.
Az alábbi receptet vállalkozó kedvű ínyencek koriander helyett kaporral is kipróbálhatják.
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
1/2 l joghurt
60 dkg sárgarépa
1 kávéskanál koriandermag (kapormag)
1 marék korianderlevél (kaporlevél)
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A sárgarépát megtisztítjuk és közepesen vékony szeletekre vágjuk.
Olajat forrósítunk, állandó keverés mellett beletesszük a répát és lassú tűzön kb. 1/4 óráig sütjük.
Megsózzuk, borsozzuk, meghintjük koriandermaggal és a tálaló tálon melegen tartjuk.
Egyidejűleg felmelegítjük a joghurtot, ráöntjük a sárgarépára és felszolgáljuk, a korianderlevelekkel feldíszítjük.

FÓLIÁBAN SÜLT HAL
(Kagitta balik bugulamasi)
Jellegzetes török fogás. A hal megőrzi természetes ízét, ugyanakkor átveszi a fűszernövények kellemes aromáját.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
1 db másfél kilós tengeri hal
néhány babérlevél
1 citrom
1 citrom leve
1 csokor petrezselyemzöld
4 evőkanál olívaolaj
só és bors
A halat megtisztítjuk, leszedjük a pikkelyeit és megmossuk. Kívül-belül meglocsoljuk 2 kanál olívaolaj és a citromlé keverékével, megsózzuk, borsozzuk.
Megtöltjük babérlevéllel és olajjal megkent alumíniumfóliára tesszük. A hal tetejére is helyezünk néhány babérlevelet és szorosan betekerjük az alufóliába. Meleg sütőben kb. 20 percig sütjük.
A halat tálaló tálra tesszük, petrezselyemzölddel, citromkarikákkal díszítjük és felszolgáljuk.
Megjegyzés: Édesvízi hallal is kipróbálható az étel. Aki nem szereti a babér ízét, más fűszernövénnyel is helyettesítheti, pl. bazsalikommal.

SAJTTORTA
(Yufka börek)
A yufka olajjal, vízzel, liszttel készülő tészta, amelyet édes vagy sós kivitelben is el lehet készíteni.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
30 dkg sajt
1 dl tejföl
30 dkg liszt
1 csokor petrezselyemzöld
1 tojás
6 evőkanál olívaolaj
só és bors
A lisztet olajjal és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy könnyű és lágy tésztát kapjunk.
A 6 cipóra osztott tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk ki. A lapokat olívaolajjal megkenjük és a sütőformába hármat egymásra teszünk belőle. Megtöltjük az apróra vágott petrezselyemmel és a másik három tésztalapot ráhelyezzük. A tetejét tojással megkenjük.
A tortát közepes lángon, 40 percig sütjük. Melegen szolgáljuk fel.

RIZSES SPENÓT
(Pirincli ispanak)
Húsételek vagy hal köreteként tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
60 dkg spenót
5 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 érett paradicsom
2 evőkanál olaj
só és bors
A rizst 15 percig enyhén sós vízben főzzük, majd lecsurgatjuk.
A meghámozott paradicsomot apróra vágjuk, megsózzuk és lecsurgatjuk (kb. 10 perc).
A spenótot megtisztítjuk, megmossuk és összevágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, majd rátesszük a spenótot, befedjük a rizzsel és a paradicsommal, megsózzuk, borsozzuk. Fedő alatt 1/4 óráig pároljuk.

JOGHURTOS FÖLDIEPER
(Yogurtlu cilek)
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók:
60 dkg földieper
3 dkg cukor
1 narancs leve
1/2 liter joghurt
Az epret megtisztítjuk és tálaló tálba tesszük.
A narancsot kifacsarjuk, a levét jól átszűrjük és összekeverjük a joghurttal.
Beletesszük a cukrot és krémszerű péppé keverjük, amit tálalás előtt adunk az eperhez.
(Lehet mártogatni is.)
Megjegyzés: Az eper helyett málnát, földiszedret, szamócát is felhasználhatunk.

RIZZSEL TÖLTÖTT PARADICSOM
(Domates dolma)
A töltött zöldségeket általában második fogásként melegen, első fogásként hidegen szolgáljuk fel. A sokféleképp elkészíthető töltelék közül a leggyakoribb a hús alapú.
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
4 nagy paradicsom
10 dkg darált hús
5 dkg rizs
3 dkg mazsola
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor borsmentalevél vagy szárított borsmenta
5 dkg pisztácia
1 csokor petrezselyemzöld
6 evőkanál olívaolaj
só és bors
A mazsolát fél óráig langyos vízben áztatjuk, lecsurgatjuk és félretesszük.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 kanál olajon megpirítjuk, beletesszük a húst és állandó kevergetés mellett, állandó nagy lángon 10 percig pirítjuk. Megsózzuk és borsozzuk.
A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, kivájjuk a belsejét, és lefelé fordítva kicsurgatjuk. A paradicsombelsőt összedolgozzuk a rizzsel és az apróra vágott mentával, petrezselyemzölddel és az olajjal. Megsózzuk, borsozzuk. Fél órát állni hagyjuk.
Ezt követően összekeverjük a darált hússal, a mazsolával és a darált pisztáciával, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a paradicsomokat.
A megtöltött paradicsomokat a levágott kalapokkal befedjük és 1 óráig sütjük, miközben egy kevés vízzel meg-meglocsoljuk, hogy ki ne száradjon.
A tálaló tálon felszolgált paradicsomokat petrezselyemzölddel díszítjük.
Megjegyzés: A mohamedánok disznóhúst nem esznek, tehát ha valaki nagyon "törökösen" szándékozik elkészíteni az ételt, akkor birka- marha- vagy baromfihúst használjon. Vegetáriánusoknak gombával vagy sajttal készített tölteléket ajánlok. A pisztáciát mandulával vagy dióval helyettesíthetjük.

CÉKLASALÁTA
(Pancar salatasi)
Elkészítési idő: 2 óra 15 perc
Hozzávalók:
2 db nagy cékla
1/2 l joghurt
1 kiskanál apróra vágott kaporlevél
1 evőkanál kapormag
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál őrölt paprika

A céklát héjában enyhén sós vízben 2 óráig főzzük.
A főtt céklát meghámozzuk és még melegen vékonyan felszeleteljük.
Az olajat belekeverjük a joghurtba, kicsit megsózzuk, beletesszük a megtisztított és apróra vágott fokhagymát, a megdarált kapormagot, a megvágott kaporlevelet, és miután jól elkevertük, ráöntjük a céklára, meghintjük a paprikával és tálaljuk.

TÖLTÖTT PADLIZSÁN
(Patlican dolmasi)
A török padlizsánok általában tojás alakúak és közepes méretűek. Elsősorban bárányhússal töltik.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Hozzávalók:
4 db padlizsán
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
30 dkg darált hús
2 érett paradicsom
2 dkg majoranna
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál joghurt
só és bors
A padlizsán tetejét fakéssel levágjuk, a belsejét kivájjuk, az üreget megsózzuk, és kb. fél óráig állni hagyjuk.
A padlizsán húsát és a vöröshagymát összeaprítjuk, olajon megpirítjuk. Beletesszük a darált húst, a meghámozott és apróra vágott paradicsomot, a majorannát, a fokhagymát, sót és borsot és saját levében puhára pároljuk.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a padlizsánokat és néhány evőkanál víz hozzáadásával közepes lángon 3/4 óráig sütjük.
A tálaláskor joghurtot adunk hozzá.

JOGHURTTORTA
(Yogurt tatlisi)
Kitűnő édesség, melyet reggelihez vagy könnyű ebéd után szolgálhatunk fel. Vacsorához javallott félbe vágni és krémmel tölteni.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 tojás
20 dkg cukor
1/2 l joghurt
1 diónyi vaj
1 citrom leve

A lisztet és az élesztőt egy csipet sóval összekeverjük. A tojásokat a cukor felével felverjük, majd aprónként belekeverjük először a joghurtot, majd a lisztet úgy, hogy krémszerű tésztát kapjunk.
A tésztát kivajazott és lisztezett tortaformába tesszük és közepes lángon kb. 1 óra hosszáig sütjük. A tészta akkor jó, ha beleszúrt fogpiszkáló száraz marad.
Ezzel egyidőben a maradék cukrot lassú tűzön feloldjuk a citrom levében és két kanál vízben, és szirupot készítünk, amit ráöntünk a tortára. Ezután még néhány percre visszateszünk a sütőbe, majd hagyjuk kihűlni. A tortaformából kivéve felszolgáljuk.
Megjegyzés: Aki nem fogyókúrázik, tejszínhabbal fogyaszthatja.

ALMÁS HÁROMSZÖG
(Elmali börek)
A háromszög alakú sütemény, mint az édességek Törökországban általában, nagyon édes.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók:
20 dkg liszt
3 db alma
1 marék dió
1 marék mandula
1 marék mogyoró
1 mokkáskanál őrölt fahéj
6 evőkanál olívaolaj
10 dkg cukor
1 citrom leve
A lisztet 2 evőkanál olívaolajjal és kevés vízzel összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, hogy lágy és sima tésztát kapjunk. 3 nagyon vékony lapot nyújtunk belőle.
A megtisztított mandulát és a diót néhány pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk. Miután kiszedtük és kihűlt, a mogyoróval és a meghámozott almával együtt ledaráljuk. Ebbe a masszába tesszük a fahéjat és 2 evőkanál cukrot.
A három tésztalapot olajjal megkenjük, majd egymásra helyezzük őket, 5x5 cm-es négyzetekre felvágjuk, mindegyikre teszünk egy kis halom tölteléket és az átlója mentén félbehajtjuk. A széleket jól összenyomkodjuk. Ezután olajjal kikent tepsiben kb. 20 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük.
Kis lángon a maradék cukorból és citromléből, állandó keverés mellett, sűrű szirupot készítünk.
Tálaláskor ezzel a sziruppal meghintjük a süteményeket.

ÉDES RIZSKRÉM
(Mahallebi)
Az édes rizskrém Törökországban hagyományos desszert. Frissen, de lehűtve kell felszolgálni.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
10 dkg rizsliszt
5 dkg ételkeményítő
1 l tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál rózsavíz
A rizslisztet és a keményítőt egy kevés hideg tejjel addig keverjük, amíg elég kemény krémet kapunk. Ekkor belekeverjük a rózsavizet.
A maradék meleg tejbe beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd lassú tűzön állandó kevergetés mellett apránként hozzáöntjük a krémhez, vigyázva arra, nehogy megcsomósodjon.
A besűrűsödött krémet négy kehelybe osztjuk szét, meghintjük fahéjjal és hagyjuk kihűlni. Felszolgálás előtt a hűtőszekrénybe tesszük.
Megjegyzés: Az étel rózsavíz nélkül is fogyasztható.

SZÁRAZMAG-KEHELY
(Asure)
A rizsből és búzából, valamint különböző magvakból készült jellegzetes édesség, főként télen javallott.
Elkészítési idő: 2 óra, valamint a magvak áztatási ideje.
Hozzávalók:
10 dkg száraz bab
10 dkg csicseriborsó
10 dkg búza
10 dkg rizs
10 dkg kristálycukor
8 dkg porcukor
5 dkg mandula
5 dkg mogyoró
5 dkg dió
5 dkg mazsola
1 mokkáskanál őrölt fahéj
A babot a csicseriborsóval, a rizst pedig a búzával együtt beáztatjuk. Az áztatás ideje 24 óra.
Miután forrásban lévő vízben külön-külön megfőzzük. (A bab és a csicseriborsó főzési ideje másfél óra, a búza 1 óra alatt, a rizs 20 perc alatt fő meg.)
Ezután a megfőtt alkotórészeket lecsurgattuk hozzáadunk egy kevés rizslevet, majd a cukrot is beletesszük, és krémszerű péppé turmixoljuk.
Megtisztítjuk a mogyorót, a mandulát és a diót, a porcukorral együtt durvára daráljuk és hozzáadjuk a langyos vízben kb. 30 percig áztatott mazsolát.
A krémet 4 kehelybe öntjük, a mazsolát darált magvakkal díszítjük, megszórjuk fahéjjal, és felszolgálás előtt jól behűtjük.

FŐTT ALMA FÜGÉVEL
(Incir elma komposto)
A szirupos fügével ízesített főtt alma vaníliakrémmel vagy akár fagylalttal is fogyasztható.
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
4 db alma
1 marék mazsola
20 dkg cukor
30 dkg szárított füge
4 szegfűszeg
1 darabka citromhéj
1 darabka fahéj
A mazsolát langyos vízben 1 óráig áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházakat kivesszük, és az üregeket mazsolával töltjük meg.
Az így megtöltött almákat odatesszük főni. Hozzáadjuk a cukor felét, ráöntünk egy borospohárnyi vizet, beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat és a citromhéjat. Fedő alatt, kis lángon kb. 20 percig főzzük.
Ezzel egyidőben a maradék cukrot fél liter vízben feloldjuk és sziruppá főzzük. Beletesszük a fügét és addig főzzük, míg jól meg nem duzzad.
Az almákat a tálaló tálra tesszük, körérakjuk a fügét és tálalás előtt jól behűtjük.

CSERESZNYÉS PIRÍTOTT KENYÉR
(Visne ekmegi)

Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
2 csomag vaníliás cukor
1/2 kg nagyon érett cseresznye
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
1 citrom héja
1 darabka fahéj
3 dkg vaj
8 szelet kissé száraz vékonyra vágott kenyér.
A kimagozott cseresznyét odatesszük főni a cukorral, vízzel, citromhéjjal és a fahéjjal. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a leve.
A megolvasztott vajat rákenjük a kenyérszeletekre, majd közepes lángon a sütőben megpirítjuk. Ezután tűzálló edénybe tesszük, a tetejére öntjük a cseresznyemártást és az egészet még 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Kihűtjük, majd tálaláskor vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.
Megjegyzés: Az ételt más gyümölcsökkel is el lehet készíteni.

MÉZESKENYÉR

Nagyon étvágygerjesztő, hagyományos édesség. A sütőben pirítjuk hozzá a kenyeret, amit igazi falusi mézzel kell ízesíteni. A török kenyérhez a burgonyás házi kenyér hasonlít. Elkészítési idő: 3/4 óra.
Hozzávalók:
1 evőkanál cukor
1 házi kenyér
20 dkg méz (lehetőleg akácméz legyen!)
1 citrom leve
1 dió nagyságú vaj
1 1/2 dl tej
20 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
A vízszintesen félbevágott kenyeret (a másik felét félretesszük egy másik alkalomra, más ételhez) közepes lángon a sütőben aranyszínűre pirítjuk.
Ezután bekenjük vajjal és meglocsoljuk a tejjel, hagyjuk, hogy jól megszívja magát.
A mézet közepes lángon felolvasztjuk, majd beletesszük a citromlevet.
Ezt követően kivajazott tepsibe tesszük a kenyeret, ráöntjük a mézet és közepes lángon addig sütjük, amíg aranybarna színű nem lesz.
Végül rákenjük a tejföllel és a cukorral előzőleg összekevert túrót és felszolgáljuk.

2004. május 24. 23:31:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

LOKUM

A kávé mellé ajánljuk: Török csemege (a Nescafe Gold oldalról)

A törökök kávéjuk mellé szívesen fogyasztanak kísérőket : a legkedveltebb a híres almadohány és
a nálunk "török csemege" néven ismert aprósütemény.

Hozzávalók:
1 közepes citrom héja
1 közepes narancs héja
6 cl narancslé
2 evőkanál citromlé
7 dl víz
2 evőkanál zselatin
15 dkg kukoricaliszt
3-4 csepp narancs- vagy rózsaolaj
1 dkg porcukor
1 liter víz külön
piros ételszínezék
Béleljünk ki egy 17cm-es négyzet alakú sütőformát alufóliával úgy, hogy a sarkokban kicsit kilógjon. Kenjük be olajjal vagy olvadt vajjal. Távolítsuk el a héjak fehér részét.
Keverjük össze a héjat, a cukrot, narancs- és citromlevet és a vizet egy tűzálló tálban. Kevergessük közepes hőfokon míg a cukor teljesen fel nem olvad. Nedves cukrászecsettel töröljük le a porcukrot a tál széléről. Miután felforrt, lassú tűzön forraljuk tovább 5 percig, kevergetés nélkül. Keverjük össze a negyed liter vizet a zselatinnal forró víz felett, míg a zselatin a vizet fel nem veszi. A többi vizet keverjük össze egy másik tálban a kukoricaliszttel, míg a massza egyenletes nem lesz. E keveréket adjuk hozzá a cukros sziruphoz.
Közepes hőmérsékleten melegítsük, míg a keverék fel nem forr és ki nem tisztul. Adjuk hozzá a rózsaolajat és pár csepp színezéket. Öntsük át az egészet a sütőformába, majd hűtsük egy éjszakán keresztül. Másnap vegyük ki a fóliából és vágjuk négyzet alakú darabokra. Porcukorba forgatva tálaljuk.

mandula

2005. október 4. 10:27:00 CEST  
Anonymous Névtelen said...

SÁRGARÉPÁS SÜTIKE
(Eva receptje a torok teadelutanrol)

Hozzávalók:
3 tojás
2 kávéscsésze liszt
1 kávéscsésze porcukor
2 kávéscsésze natúr joghurt
1 kávéscsésze margarin
2 kávéscsésze búzadara

1 citrom reszelt héja
1 vizespohár reszelt sárgarépa
1vizespohár darabolt dió
1 csomag sütopor
Sziruphoz:
1, 5 vizespohár cukor
2 vizespohár víz
1 citrom leve


A tojást, a cukrot, a joghurtot és a margarint mixerben jól össze kell keverni (vigyázat: nagyon csapkod, ezért jó a zárt teteju). A lisztet és a búzadarát (belekeverve a sütoport és a citrom reszeléket), majd a diót folyamatosan adagolva hozzá keverjük. Tetejére simítjuk a reszelt sárgarépát (ha a család elol el akarjuk dugni a sárgarépát, bele is lehet keverni a tésztába, bár rásütve szerintem finomabb). Kikent tepsibe (nem túl nagy) öntjük, és közepes sütoben kisütjük. Tupróbával szoktam ellenorizni a közepét, a teteje, oldala szép piros lesz.
A cukorból és a vízbol szirupot fozünk. Ez kb. 10 percig tart, jó ragacsos lesz. Fakanállal meg lehet nézni, hogy mennyire ragad már. Mikor megfott, kicsit kihult a citromlevet bele kell keverni.
A szirupot a kicsit már kihult tésztára öntjük. Én be szoktam vagdosni ilyenkor a szeleteket, így könnyebben beszívja a közepe is a szirupot.
Nagyon egyszeru, gyorsan kész van, és nagyon finom.

mandula

2005. december 19. 8:37:00 CET  

Megjegyzés küldése

<< Home